Iniţial în interior nu a existat pictură. În anul 1980 s-au început lucrările de pictură în tehnica frescă de către pictorul Ion Şule-Gorj din Timişoara, acestea finalizându-se în anul 1981. Vom începe prezentarea picturii din turla naosului. Pe tavanul plat al cupolei se află Iisus Hristos Pantocrator intr-un medalion mare în jurul căruia stă scris „Doamne Doamne caută din cer şi vezi şi cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta şi o desăvârşeşte pe ea.”
Pe cilindrul cupolei, sub Pantocrator, se află un set de opt ferestre intercalate cu Îngeri pictaţi în întregime, cu Serafimi şi Heruvimi. Cilindrul se continuă în jos cu şirul de Sf. Prooroci David, Isaia, Solomon, Ieremia, Miheia, Elisei, Iezechiel, Amos, Ioil şi Daniel. Tot pe cilindru, sub registrul prezentat, se găseşte reprezentată Liturghia Arhierească ce are scris eeasupra textul „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaotplin este cerul şi pământul de mărirea Lui, Osana întru cei din înălţime.” La baza cilindrului cupolei, în partea dinspre naos al acestuia stă scris „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace între oameni bună voire. Lăudămu-te bine Te cuvântăm ne închinăm Ţie îţi mulţumim.”
Pe tavanul uşor boltit din jurul deschiderii cupolei se află în patru cete de îngeri ce au în centrul lor în răsărit pe Maica Domnului, în miazăzi pe o Sf. Mucenică, în apus pe Sf. Ioan Botezătorul care are scris deasupra textul „Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie pregătiţi calea Domnului”, iar înspre miazănoapte în centrul soborului îngeresc se află un Sf. Înger ce ţine în mâmă Sf. Mahramă. În cele patru colţuri ale tavanului naosului sunt cei patru Evanghelişti toţi şezând şi scriind sau cugetând având alături şi simbolurile reprezentate prin cele patru fiinţe.
În altar, pe bolta semicilindrică, ce continuă conca altarului, se află pictată Sfânta Treime într-un medalion cu margini multicolore, încadrat de patru colţuri. Pe marginile medalionului stă scris textul: „Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, Acoperământul meu este Duhul Sfânt. Mărie ţie Sfântă Treime, mărire ţie”. Pe conca altarului se află icoana Maicii Domnului Eleusa, flancată de doi îngeri în zbor, cu cate o suliţă într-o mână iar cu cealaltă mână susţin deasupra capului Fecioarei o coroană. E posibil să fie vorba de cei doi Arhangheli cu toate că alături de ei nu se află nici o inscripţie care să specifice acest fapt. Peretele absidei principale începe cu un şir de mici medalioane ale Sf. Ierarhi încadrate de ornamente cu frunze de acant. Şirul medalioanelor începe cu reprzentarea Sf. Ierarh Grigo (Grigorie) şi se continuă cu Sives, Gr. Di. (Grigorie Dialogul), Ignati. (Ignatie), Andr. (Andrei), Sofr. (Sofronie), Ioan, Episfa. şi Ambr.(Ambrozie).
Pe peretele absidei, sub şirul e medalioane se profilează, deasupra micii abside din partea stângă a altarului, reprezentrea „Duminica Tomii”. Pictura continuă pe partea centrală a peretelui semicircular cu scena „împărtăşirea Apostolilor”, deasuprea carei este scris în partea stângă textul „Luaţi mâncaţi acesta este trupul meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor” iar în partea dreaptă „Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele meu al legii celei noicare pentru voi şi mulţi se varsă sp (spre) iertarea p (păcatelor).”
Ciclul se continuă în partea dreaptă a peretelui semicircular, deasupra absidei ce se află şi în partea dreaptă, cu scena „Întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Maria” deasupra căreia stă scris textul „Marie ! Învăţătorule.” În partea de jos a hemiciclului se află reprezntaţi în picioare un şir de Sf. Ierarhi cu filactere desfăşurate pe care se află scrise fragmente din rugăciunile Liturghiei sau din învăţătura Sfinţilor Părinţi.
Cinul începe cu Sf. Arhidiacon Ştefan urmat de Sf. Ier. Chiril pe al cărui filacter scrie „Mai ales pentru prea Sfânta, prea Curata, prea Binecuvântata Mărita Stăpâna noastră de Dumnezeu născătoarea şi pururea Fecioara Maria”, apoi urmează Sf. Ier. Atanasie pe al cărui filacter stă scris „Iarăşi şi de multe ori cădem la Tine şi Ţie ne rugăm, bunule şi iubiorule de oameni Doamne Dumnzeul nostru”, ciclul este întrerupt de o fereastră lungă şi îngustă după care se continuă cu reprezentarea Sf. Ier. Spiridon care are scris pe filacterul său textul „Încă aducem Ţie acestă sflujbă cuvântătoare şi fără de sânge şi cerem şi ne ru (rugăm)” după care Sf. Ier. Vasile are scris textul „
Nimenea din cei legaţi cu pofte şi cu plăceri trupeşti nu este vrednic să vie sau să se apropie sau să slujească Ţie Împărat al Măriri”. Urmează o altă fereastră după care sirul ierarhilor se continuă cu Sf. Ier. Ioan ce are scris pe filacterul său „Dumnezeule, Dumnezeul nostru cel ce pâine cea cerescă hrană a toată lumea pre Domnul Dumnezeul nostru Iisu Hristos”, acesta este urmat de Sf. Ier. Grigorie ce poartă scris în mână textul „De te-ai pus păstor peste turma cea cuvântătoare să fi drept smerit cu dragoste şi blând căci aşa o vei înmulţi întru Domnul”.
Pe hemiciclu urmează o a treia fereastră care lumineză altarul după care cinul de ierarhi se încheie cu Sf. Ier. Nicolae ce are înscris pe filacter cuvintele „Cela ce ai dăruit nouă aceste rugăciuni obşteşti şi împreună glăsuitoare Doamne Dumnezeul nostru cel...”, apoi urmează Sf. Ier. Iacov ce poartă în mână scris „Cel ce binecuvintezi pe cei ce bine te cuvintează Doamne şi sfinţeşti pe cei ce nădăjduiesc întru Tine” şi în final Sf. Diac. Laurenţiu încheie ciclul Sinţilor Ierarhi. În partea de jos a peretelui se află pictată decorativ o draperie ce se întinde pe toată lungimea peretelui.
În partea de miazănoapte a altarului se află o mică absidă utilizată ca proscomidiar, ce are pe peretele de est o mică fereastră îngustă. Pe bolta acesteia sunt pictaţi câţiva Heruvimi pereţii fiind decoraţi cu următoarele scene: Jertfa lui Avraam, Jertfa lui Cain şi Abel şi pe peretele de nord sunt pictaţi în două medalioane Sf. Ier. Petru şi Grigorie. Sub aceste reprezentări este pictat Iisus Hristos Mielul lui Dumnezeu, adică Mântuitorul prunc stând într-un potir de unde binecuvintează cu ambele mâini. Şi în absida dinspre miazăzi, care comunică cu exteriorul şi care este utilizată ca diaconicon, se află un o mică fereastră asemeni absidei de nord.
Pe tavanul drept al acesteia se află o serie de Heruvimi, pe restul pereţilor sunt reprezentaţi Dreptul Noe cu arca în braţe, Moise primind Tablele Legii, apoi pictaţi în întregime Sf. Diac. Veniamin şi Chiril precum şi Sf. Diac. Roman şi Eoplu, cei din urmă încadrând fereastra de pe peretele de est. Tot în absida de sud se află în stânga ferestrei scris textul „Doamne mântuieşte pe toţi care s-au ostenit pentru ridicarea şi împodobirea Sfântului Tău lăcaş pe toţi care vor sluji şi se vor îngriji de această casă a Ta.”
În absida din partea de nord a naosului, pe semicalota acesteia, se află scena Învierii sub care, pe peretele semicircular se găsesc, reprezentaţi în întregime şi intercalaţi cu cele trei ferestre aflate aici Sf. Mc. Damian, Teodor Tiron, Andrei şi Procopiu. Pe conca absidei de sud este pictată Naşterea Domnului sub care, zugrăviţi în întregime şi intercalaţi cu cele trei ferestre, se află Sf. Mc. Teodor Stratilat, Mina, Victor şi Sf. Dr. Cosma. Peste tot în naos la baza pereţilor se întinde zugrăvită o draperie decorativă.
Pe peretele de nord al naosului, în partea de sus, este un brâu de medalioane in care sunt reprezentaţi Sf. Cuv. Toma, Lazăr, Ilarion, Amon şi Teodosie. În stânga absidei de pe peretele de nord se gaseşte zugrăvită scena Mironosiţele la mormânt sub care se găsesc reprezentaţi în întregime Sf. Ilie Iorest şi Sf. Antonie cel Mare, cel din urmă ţinând în mână un filacter pe care stă scris „Nu te amăgi o călugăre cu îmbuibarea.” În partea dreaptă a absidei se găseşte în partea de sus Cina din Emaus sub care sunt reprezentaţi în picioare Sf. Constantin şi Elena.
Pe peretele dinspre răsărit al naosului, deasupra catapetesmei, se află un brâu de patru medalioane cu Sf. Cuv. Avramie, Sava, Maxim şi Efremie sub care de o parte şi de alta este pictat în întregime câte un Înger. Printre aceste ase află ornamente din frunze de acant şi mici steluţe roşii. Pe peretele de sud al naosului se regăseşte acelaşi brâu de medalioane, ornamentate cu frunze de acant, ale Sf. Cuv. Macarie, Sisoe, Grigore, Casian şi Teodor. În stânga absidei, aflată pe acelaşi perete, se află scena Buneivestiri sub care sr află, pictaţi în întregime, Sf. M. Mc. Gheorghe şi Dimitrie. În partea dreaptă a absidei se găseşte scena Fuga în Egipt sub care sunt pictaţi Sf. Iosif de la Partoş şi Sf. Mc. Oprea.
Pronaosul are tavanul plat pe care se află pictată Maica Domnului Rugătoare cu Mântuitorul prunc în dreptul pieptului. Pe marginile medalionului care o încadrează scrie „Bucură – te cea plină de dar Domnul este cu Tine! Binecuvântată eşti tu între femei. Binecuvântat este rodul pântecelui Tău căci ai născut...” De jur împrejurul medalionului amintit se află opt heruvimi precum şi o bogată ornamentaţie cu frunze de acant.
Respectând erminia picturii bizantine, tot în jurul Maicii Domnului se mai află şi patru Sf. Melozi fiecare dintre ei cu câte un filacter desfăţurat pe care sunt trecute fragmente de imne bisericeşti. Astfel îl avem pe Sf. Melod Roman ce are scris „Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă nşte şi pământul steaua celui neapropiat aduce. Îngerii cu ...”, apoi Sf. Ioan Damaschinul ce poartă scris pe filacter „sfânta Sfintelor te cunoaştem pe Tine ca pe ceea ce una ai născut pe dumnezeul cel neschimbat Fecioară.”, urmează Sf. Iosif Imnograful ce poartă scris textul „Grăbeşte în dată şi sârguieşte ca un milostiv, spre ajutorul nostru că poţi voind. Sosit-a bucuria celor întris ...” şi în final Sf. Andrei Criteanul care are scris textul „Acesta este Dumnezeu nostru şi Îl voi mări pe El Dumnezeul părintelui meu şi-l voi învăţa pe el că cu ...”
Pe peretele de miazănoapte al pronaosului, în partea de sus aşa cum am găsit şi în naos, se întinde un brâu de medalioane cu în care sunt reprezentaţi Sf. Cuv. Pafnutie, Isidor şi Orstesiu. Sub acest brâu se află scenele: Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină şi Răstigirea Domnului. Sub acestea se află două ferestre şi în stânga acestora reprezentată în întregime Sf. M. Filofteia.
Pe peretele de sud, în partea de sus, se continuă acelaşi brâu cu Sf . Cuv. Coprie, Pimen şi Arsenie. Sub acest brâu se află pictate scenele Iisus în Templu, Botezul Domnului şi Învierea lui Lazăr iar sub aceste scene se află reprezentată în întregime Sf. Cuv Paraschiva.
Peretele de apus are în partea de sus continuarea aceluiaşi brâu cu medalioane de Sfinţi, aici fiind pictaţi Sf. Cuv. Chirtac, Ioan, Nil şi Vasile. Sub brâu sunt zugrăvite scnele: Naşterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Intrarea Maicii Domnului în biserică. În stânga uşii de ieşire se află întâistătătorii Bisericii care erau la conducere în perioada pictării bisericii: Patriarhul României reântregite Miron Cristea, Prea Fericirea Sa Dr. Iustinian Moisescu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În dreapta uşii se află pictaţi Înalt Prea Sfinţia Sa Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului şi Pre Sfinţia Sa Timotei Seviciu Lugojanul, episcop vicar al Banatului.
Deasupra uşii stă scrisă pisania bisericii având textul: „În numele tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, s-a pus piatra fundamentală a bisericii mănăstirii „Izvorul Miron” cu hramul „Sf. Proo. Ilie Tezviteanul” în anul 1912 de către episcopul Caransebeşului Dr. Elie Miron Cristea, întru mărirea lui Dumnezeu celui atotputernic pentru fericirea şi mântuirea celor ce cu fica lui Dumnezeu cu credinţă şi cu dragoste vor intra şi se vor închina întrânsa.
Lucrările de construcţie au continuat până în anul 1929 prin stăruinţa Pr. Teodor Băianţu din Româneşti. Antesfinţirea s-a făcut în anul 1931 de către episcopul Iosif Traian Bădescu al Caransebeşului. Împodobirea cu pictură s-a făcut între anii 1980-85 de către pictorul bisericesc prof. Ioan Sulea Gorj, prin strădania ieromonahului Ieronim Stoican. Între anii 1985-91 s-au executat soclul bisericii din travertin şi treptele din marmură, prin grija protosinghelului Olivian Bindiu, stareţul mănăstirii. În 20 iulie 1991 cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la antesfinţire din încredinţarea I. P. S. Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului s-a făcut târnosirea bisericii de către P. S. Episcop Emilian Birdaş de la Arad, stareţ fiind protosinghelul Olivian Bindiu, iar protopop al Făgetului Doru Milostean.”
Ceea ce este specific acestei mănăstiri, şi de altfel unic în partea de vest a ţării este pictura exterioară a bisericii tot în tehnica frescă căpătându-şi astfel numele de „Voroneţul Banatului”. Pictura exterioară ce cuprinde pereţii de la streaşină şi până la temelie este împărţit în trei registre. Primul registru, cel de sus, redă scene din minunile Mântuitorului, cel din mijloc cuprinde reprezantări ale sfinţilor mucenici, iar registrul de jos conţine icoane ale Sf. Ilie Tesviteanul. În pridvorul deschis se află reprezentată Judecata de apoi în jurul căreia se află îngeri su trâmbiţe, iar pe frontispiciu într-un medalion flancat de doi îngeri în zbor este pictat hramul bisericii, Sf. Pr. Ilie Tezviteanul.
De jur împrejurul pereţilor, sub streaşină, este pictat un brâu de medalioane cu îngeri încadrţi de o bogată ornamentaţie din frunze de acant. În cele ce urmează vom prezenta cele trei registre, începând cu peretele de sud, continuând cu absida principală şi apoi peretele de nord. De mentionat faptul că şirul icoanelor exterioare este întrerupt de inserarea a câte unui Sfânt, cu câte un filacter dechis în mână pe care sunt trecute texte biblice, pictat pe contraforţii pereţilor.
În primul registru, pe peretele de sud, avem zugrăvite scenele Chemarea Apostolilor, Nunta din Cana Galileii, Vindecarea leprosului, Potolirea furtunii de pe mare, Sf . Pr. Moise ş Învierea fiicei lui Iair. Registrul se continuă pe absida sudică, pentagonală, cu Sf. Pr. Ghedeon, David, Isaia, Solomon şi Natan după care se continuă peretele naosului cu Vinecarea celor doi orbi, Sf. Pr. Elisei, Înmulţirea pâinilor, Sf. Pr. Osea, Sf. Pr. Naum şi Sf. Pr. Baruh. Pe absida principală, în primul registru este pictată o Deisis mai dezvoltată în care Iisus Hristos Dreptul Judecător este flancat într-o parte de către Maica Domnlui şi Sf. Pr. Ieremia iar în cealaltă parte de către Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Pr. Ania.
Pe peretele de nord sunt reprezentaţi Sf. Pr. Zaharia, Sf. Pr. Iona, Sf. Pr. Amos, Iisus Hristos umblând pe ape, Sf. Pr. Ioad şi apoi Tămăduirea fiicei cananeecei. Pe absida de nord care este şi ea tot pentagonală sunt înşiruiţi Sf. Pr. Anania, Miheia, Iezechiel, Ioil şi Avacum. Scenele se continuă pe peretele de nord în următoarea ordine: Iisus Hristos tămăduind orbul din betsaida, Sf. Pr. Daniel, Iisus Hristos tămăduind femeia gârbovă, Tămăduirea celor zece leproşi, Mântuitorul alungând pe zarafi din Templu şi se încheie cu scena Iisus Hristos binecuvintează pe copii.
În al doilea registru, urmând acelaşi itinerar în prezentarea iconografiei, sunt zugrăviţi o serie de Sfinţi Mucenici după cum urmează. Pe zidul de sud cinul începe cu Sf. Mc. Mina şi se continuă cu Sf. Mc. Mercurie, Aviv, Nikita, Victor şi Vichentie. Apoi pe absidă se găsesc Sf. Mc. Iacov Persul, Gu ...(din cauza deteriorării picturii unele nume nu mai sunt lizibile), continuându-se pe zidul spre altar cu Sf. Mc. Artemie, Areta, Samona iar deasupra intrării în diaconicon un Serafim, urmat de Sf. Mc. Ermogen.
Pe absida principală avem pictaţi Sf. Mc. Lupu şi Onisifor intercalaţi între cele trei ferestre care dau înspre altar. Peretele de nord începe cu Sf. Mc. Oreste şi se continuă cu Sf. Mc. Eustatie, Plakidas, Agapie, Teopista, Stratonic, Platon şi Romano. Cinul se continuă pe absida nordică cu Sf. Mc. Nestor şi Sisoe intercalaţi între trei ferestre. Zidul de nord se continuă cu Sf. Mc. Marcian, Martirie, Adrian, Longhin, Evlompie şi în încheierea şirului se găseşte Sf. Mc. Ioan.
Pe registrul trei, cel din partea de jos a zidurilor, se află pictate o serie de scene din viaţa Sf. Pr. Ilie după cum urmează. Începând din aceeaşi parte, peretele de sud, avem mai întâi Visul lui Sovac, tatăl Sf. Pr. Ilie, Naşterea Sf. Pr. Ilie, un Sfânt Cuvios al cărui nume nu poate fi identificat din cauza degradării picturii şi apoi Sf. Pr. Ilie hrănit de corbi. Pe absida de sud avem înşiruiţi cinci Sfinţi Cuvioşi dintre care putem identifica doar pe Sf. Cuv Maxim Mărturisitorul, Pahomie şi Atanasie.
Zidul de sud se continuă cu inaginile: Sf. Pr. Ilie în casa văduvei şi doi Sfinţi Cuvioşi care nu se poate identifica urmaţi de Sf. Mc. Hariton şi Sf. Cuv. Ioanikie. Pe absida principală sunt reprezentaţi Sf. Mc. Teodor, un alt Sfânt Mucenic al cărui nume nu este lizibil, Sf. Cuv. Ioan Scărarul, Sf. Cuv. Teodor Studitul şi Sf. Cuv. Teoctist. Peretele de nord începe cu pictura Sf. Cuv. Ioan din lavră urmat de Sf. Cuv. Pafnutie, Sf. Cuv. Acachie, scena Jertfa cea dreaptă a Sf. Pr. Ilie, sf. Cuv. Luca din Stiria şi Visul Sf. Pr. Ilie. În registrul al treilea al absidei de nord apar Sf. Cuv. Marcu, Nil, Ştefan cel Nou, Ioan Colibaşul şi Alexie omul lui Dumnezeu, după care se continuă pe zid cu scena Pedepsirea împăraţilor furi şi necredincioşi de către Sf. Pr. Ilie, Sf. Cuv. Efrem Sirul, Despărţirea apelor Iordanului de Sf. Pr. Ilie şi în cele din urmă Înălţarea la cer a Sf. Pr. Ilie.
Iconostasul este sculptat de meşterul Busuioc din Berlişte, Oraviţa, pe cheltuiala credinciosului Dionisie Feneş din Făget. Primul iconostas al bisericii a fost realizat de un pictor necunoscut fiind în prezent transferat la colecţia de artă veche bisericească a mănăstirii. Acesta a fost înlocuit de un altul nou care a fost împodobit cu icoane în ulei pe pânză maruflată de către pictoriţa Teodora Cican în anul 1987.
Astfel tematica iconostasului se prezintă în felul următor: în primul registru în stânga uşilor împărăteşti este reprezentată, în întregime, Maica Domnului cu Pruncul în braţe pentru ca în partea dreaptă să fie reprezentată icoana Mântuitorului. Acesta stă în picioare, cu mâna dreaptă binecuvintează iar în mâna stângă ţine Evanghelia deschisă, pe aceasta putându-se vedea literele Alfa şi O mega. Din lipsă de spaţiu din primul registru lipsesc icoanele din părţile laterale uşilor diaconeşti. De asemenea, pe uşa diaconească din partea stângă se află reprezentat Sf. Arhanghel Mihail iar sub acesta Moise primind Tablele Legii, pe uşile împărăteşti se află icoana Buneivestiri iar pe uşa diaconească din partea dreaptă se află, aşa cum era firesc, Sf. Arhamghel Gavriil sub acestă reprezentare fiind Sf. Pr. Ilie hrănit de corbi.
În al doilea registru se află înşiruiţi Sf. Apostoli Petru, Iacov, Matia, Ioan, Vartolomeu, Andrei, în partea centrală, deasupra uşilor împărăteşti se află Cina cea de Taină reprezentată înt-un medalion în formă de cruce greacă cu capetele braţelor rotunjite după care şirul Sf. Apostoli se continuă cu Simon Zelotul, Filip, Luca, Toma, Matei şi Iuda Tadeul.
Pe registrul al treilea, aflat la acelaşi nivel cu al partulea registru,se află reprezentaţi în partea stângă, în medalioane dispuse unele peste altele în formă piramidală, Sf. Prooroci Isaia,Iezechiel şi Ieremia, în timp ce în partea stângă se află Sf. Prooroci Daniil, Avacum şi Amos. În fianal, pe registrul al patrulea se află reprezentat Iisus Hristos răstignit, fără a mai fi flancat de Maica Domnului şi Apostolul Ioan.
Toată acestă pictută murală în tehnica frescă, şi în ulei pe iconostas, reuşeşte să creeze o armonie între arhitectura bisericii, spaţiul în care este amplasată şi scopul pentru care s-a ridicat. Pe bună dreptate acestă mănăstire a fot numită „Voroneţul bănăţean” pentru că frumuseţea ei este cu greu ajunsă de celelalte mănăstiri. O mănăstire care te îmbie la rugăciune indiferent de cea ce se întâmplă în jurul nostru pentru că în jurul izvoarelor calde şi a acestui „Voroneţ” s-a creat parcă o altfel de viaţă şi anume, o viaţă care parcă duce spre Hristos.